Samenbindend Toneel

Toneel

Toneel

Toneel bestaat al zolang er mensen bestaan. Het zou niet gek zijn om te bedenken dat zelfs de eerste mensen toneel speelden zonder dit misschien zelf door te hebben. Naarmate de eeuwen verstreken, werd het beestje bij de naam genoemd en werd het gerelateerd aan kunst en cultuur. Traditionele vormen van toneel, die zelfs lang voor middeleeuwen ontstonden, kennen hun plaats inmiddels in onze tijd. Tegenwoordig wordt er niet alleen veel aandacht besteed aan toneel en het spelen daarvan, maar komt steeds meer aan licht wat voor effecten toneel spelen op mensen kan hebben.

Positieve effecten van toneel

Om de positieve effecten van toneel uit te kunnen leggen, dienen we eerst te weten wat toneel nou precies is. Aan het woord toneel kunnen verschillende ideeën hangen. Zo wordt er bij toneel vaak gedacht aan podium, publiek, decor, lichten en kostuums. Weer een ander denkt aan podiumvrees, klamme handen en misschien zelfs het ontbreken van moed. Hoe men er ook over denkt, toneel is altijd meer dan dat.

Toneel heeft een sociale effect

Toneel geeft niet alleen plezier aan de bezoekers, maar ook aan de spelers. Toneel heeft een sociale effect. De spelers zijn zinvol bezig met elkaar en de sociale cohesie wordt aanzienlijk bevordert naarmate men met elkaar leert samen te werken. Daarnaast heeft toneel een creatieve effect. Wanneer men toneel speelt, wordt toneel gebruikt om een stukje van de eigen persoonlijkheid in de rol te zetten. De creatieve brein wordt opengesteld en men leert een rol aan te nemen en op een creatieve manier een andere bestaan te vormen. Wanneer het een speler lukt om dit te bereiken, hebben ze het ultieme weten te vinden in hun spel. Tot slot heeft toneel een educatieve effect. Door spelenderwijs te leren, leert men zichzelf en de wereld om zich heen kennen. Zo leert een speler hoe hij zich kan voorbereiden en gedragen in verschillende situaties, leert een speler zichzelf als persoon kennen en zich te ontwikkelen.

Kort uitgelegd is toneel een samenbindend geheel van kunst, cultuur en persoonlijke vormgeving. De bovengenoemde effecten zijn maar een fractie van wat toneel echt voor de mens kan betekenen; het beste uit jezelf te kunnen halen en jezelf door middel van creativiteit te kunnen ontwikkelen tot het uiterste.

 

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

seovyo-test1  Seo hizmeti -   SEO VYO   www.seovyo.com

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account